Title Image

5 tips voor een perfect N=1-verslag (+ bonustip voor supervisoren)

5 tips voor een perfect N=1-verslag (+ bonustip voor supervisoren)

 

Een N=1-verslag schrijven, is iets waar veel cognitief gedragstherapeuten in spé als een berg tegenop zien. Het is dé bekwaamheidsproef waarmee je laat zien dat je het cognitief gedragstherapeutisch proces goed beheerst. Ook als supervisor wil je geen flater slaan bij de beoordelingscommissie. Hoe je dat voorkomt? Ik geef je 5 tips voor een perfect N=1-verslag.

1.    Download gratis het werkboek ‘Hoe je start met je N=1 (maar dan met plezier)’

Wil je binnenkort beginnen met je N=1-verslag? Dan is het wel zo fijn om alvast antwoord te hebben op de veelgestelde vragen. Zo kun je snel verder als je vastloopt en het scheelt je begeleidingskosten. Vanuit die gedachte maakte ik als supervisor dit werkboek voor je.

Het laat je de inhoudsopgave van een N=1-verslag zien, de cliëntgegevens die je moet verzamelen, de te gebruiken meetinstrumenten… Eigenlijk alle stappen die je zet voor een goede behandeling met cognitieve gedragstherapie. En dat in heldere taal. Als je het boekje bij de hand houdt terwijl je je cliënt volgt, verzamel je alle informatie die je nodig hebt voor een tóp N=1-verslag. Het is ook een handig naslagwerk voor supervisoren en anderen die met cognitieve gedragstherapie werken. Klik hier voor het gratis werkboek ‘Hoe je start met je N=1 (maar dan met plezier)’.

 

2.    Neem een voorbeeld aan deze voorbeeldige voorbeelden

Het archief van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) bevat duizenden N=1-verslagen. Wat moet je ermee? Arnold van Emmerik en Paul Rijnders wisten het wel: nieuwe cognitief gedragstherapeuten inspireren! Ze bundelden tientallen voorbeelden van goed uitgewerkte verslagonderdelen, en voorzagen ze van commentaar, uitleg en tips. Het boek, met de niet-verrassende titel ‘N=1 gevalsstudies volwassenen’, is onder andere te bestellen via Bol.com (€ 33,50). Aan welke voorbeeldige voorbeelden neem jij een voorbeeld?

 

3.    Lees de kleine lettertjes 

Oké, het doet je misschien denken aan je hypotheekcontract of de garantievoorwaarden van je mobiele telefoon. Dus misschien zakt de moed je al bij voorbaat in de schoenen. Maar toch is het verstandig om de formele eisen aan een N=1-verslag vooraf door te nemen. Als je de andere tips in dit artikel ter harte neemt, komen de acht pagina’s met regelgeving vanzelf tot leven. Klik hier voor de officiële richtlijnen voor een N=1-verslag van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt).

 

4.    Ga voor de kortste weg

Denk je nu: pff, wat een leeswerk allemaal. Bij mij blijft iets vaak beter hangen als ik het zie en hoor? Dan is de 1-avond-workshop ‘Starten met je N=1’ echt wat voor jou. Daarin leer je alles om goed voorbereid van start te gaan met je N=1-verslag. Zoals: is de casus die ik in gedachten heb geschikt? Hoe voorkom ik dat ik achteraf gezien te weinig informatie heb verzameld? Op welke manier meet ik de resultaten van m’n behandeling het beste? Waar moet ik op letten bij het beschrijven van m’n acties? En nog veel meer.

Wouter de Boer, die de cursus pas volgde, zegt daarover:

“Overzicht, rust en vertrouwen, dat bracht de workshop me. Daarnaast vond ik het fijn om ervaringen uit te wisselen met ‘lotgenoten’ en om elkaar te helpen en te inspireren. De workshop voldeed hiermee ruimschoots aan mijn verwachtingen. Gelukkig maar, want Rotterdam, waar de workshop is, was voor mij wel even rijden.

Mijn tips? Probeer een maatje te vinden en kies een cliëntprobleem waar je affiniteit mee hebt. Als je samen met een leuk iemand schrijft over een leuk onderwerp, wordt bezig zijn met je verslag vanzelf ook een stuk leuker. Ik raad je ook zeker aan om de workshop ‘Starten met je N=1’ te volgen: een vriendelijke investering met een groot effect!”  

 

5.    Begin gewoon

Heb je de belangrijkste voorbereidingen getroffen? Een bekende valkuil is nu dat je álles tot in de puntjes wilt beheersen om daadwerkelijk met je N=1 van start te gaan. Maar dan kom je niet vooruit. Dus mijn vijfde tip? Begin met iets kleins dat je al wél kunt. En van daaruit zet je steeds meer stappen de goede kant op. Veel succes!

 

Bonustip voor supervisoren

Tot slot nog een extra tip voor supervisoren. Zie je ertegenop om studenten te begeleiden met hun N=1-verslag? Helemaal niet nodig! Je hoeft er echt geen Aaron Beck of Albert Ellis voor te heten. En als je het maar voor je blijft uitschuiven, mis je ook de voordelen. Zoals nóg deskundiger worden in je vak en meer afwisseling en inspiratie krijgen. Om ervoor te zorgen dat vakgenoten straks naar jóú opkijken 😉, leer ik je tijdens de workshop ‘Superviseren van een N=1’ alles om deze uitdagende kans wél vol zelfvertrouwen aan te gaan. Samen met cognitief gedragstherapeut Wouter de Boer.

 

Vooruit, nóg een extra tip. Deze workshop levert je meteen 3 van de 10 nascholingspunten ‘supervisievaardigheden/didaktiek’ op voor je herregistratie als supervisor. Ook kun je aanschuiven bij de intervisiebijeenkomst over het superviseren van N=1’s. Dat levert je nog eens 2 extra nascholingspunten ‘supervisievaardigheden/didaktiek’ op.

Meer weten over deze tips? Of heb je een aanvulling? Neem gerust contact met me op, leuk!

1 Comment
  • Irma Wesselink

    10/26/2021 at 8:33 pm

    Dag Rebecca,

    Graag zou ik me op willen geven voor je workshop over het begeleiden van de N=1 nieuwe stijl op maandag 15 november. Ik weet echter niet of het online is (dan red ik het) of f2f (dan red ik het niet).
    Wil je me dat even laten weten?

    Bedankt alvast.

    Irma Wesselink
    i.wesselink@ec-tv.nl

Post a Comment

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!