Title Image

Workshop Lines of defense (faba)

Workshop Lines of defense (faba) 

 

 

 

Lines of defense worden nog niet altijd ingezet bij het opstellen van behandelplannen en N=1 studies. De reden? Niet iedereen is hier bekend mee. Dat is zonde, want het optimaliseert je analyses. 

 

 

 

 

Waarom de Lines of defense belangrijk blijken bij exposure 

 

 

 

Binnen cognitieve gedragstherapie wordt er veel onderzoek gedaan. Dit levert nieuwe inzichten op en nieuwe theorieën die ook invloed hebben op de praktijk. 

 

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar exposure. Ondanks dat exposure een van onze meest effectieve interventies is, zien we ook veel terugval. Met het theoretische habituatie-model wat de basis is voor exposure, is dit niet maximaal effectief. Het nieuwe inhibitorisch leermodel geeft handvatten om exposure effectiever te maken. Want zoals het bij het habituatie-model ging om zo lang in een situatie te blijven tot de angst zakt, ligt nu de focus op verwachtingsdisconfirmatie, namelijk onderzoeken of de angstige verwachting uitkomt.  

 

Bij exposure is het van belang om vermijding te doorbreken en te ervaren dat de angstige verwachting niet uitkomt. Maar wat nu als je client veiligheidsgedrag inzet, waardoor het doorstaan van de spannende situatie aan het veiligheidsgedrag wordt toegeschreven? Dan is de exposure minder effectief en kan de angstige gedachte niet optimaal getoetst worden.  

 

Om je behandeling te optimaliseren maak je functie- en betekenisanalyses. Ten Broeke en Rijkeboer introduceerden in 2017 de Lines of defense. Een theoretische aanvulling op de analyses waarmee je vermijding, veiligheidsgedrag en coping in kaart brengt. Hoewel het je helpt om interventies optimaal in te zetten en je behandeling te optimaliseren, zijn nog niet alle cognitief gedragstherapeuten en supervisoren hier (even) bekend mee. Ook structureren de Lines of defense het schrijven van je N=1, omdat ze overzicht geven bij een soms grote hoeveelheid functieanalyses.  

 

 

 

Juist toepassen Lines of defense werkt effectiever 

 

 

 

Want als je niet weet hoe de Lines of defense op elkaar ingrijpen, of hoe je ze juist kunt toepassen, dan kun je er ook niet over meepraten. Je mist een handige tool waarmee je je interventies goed op je client kunt toespitsen.  

 

 

 

 

Een korte workshop helpt! 

 

 

 

Heb je nog niet de tijd gehad om je erin te verdiepen?
Of hoorde je erover op een congres, maar ging de uitleg te snel?
Heb je geen zin om alleen uit te puzzelen hoe je ze kunt gebruiken?
Of heb je nog niet eerder een toegespitste workshop of cursus gevonden die hierover gaat?  

 

Wij creëerden een online workshop waar de focus ligt op de toepassing van de Lines of defense.  

  • Na een theoretische inleiding gaan we aan de slag met de N=1 casus van Dianne, een van mijn supervisanten. Zij vertelt over haar casus en haar geslaagde exposure behandeling.  
  • Samen puzzelen we in kleine groepjes op de analyses en de toepassing van de Lines of defense.  
  • Tot slot kijken we naar de interventies die jullie bedacht hebben en leggen die naast de interventies die Dianne in de praktijk uitvoerde. 

 

De kern ligt niet bij het produceren van goede en correcte analyses, maar het proces er naartoe. Waar lopen we tegenaan? Wat was lastig en hoe kunnen we dat oplossen? Door te oefenen krijg je het in de vingers.  

 

Dit alles in een kleine veilige groep waar samen sparren en van elkaar leren voorop staat. De workshop geeft je inzicht en hopelijk ook het zetje om er zelf in de praktijk mee aan de slag te gaan. 

 

 

 

 

Wat levert het volgen van de cursus je op? 

 

 

 

  • Leren toepassen van de Lines of defense  
  • Je bent weer op de hoogte van de laatste theoretische inzichten 
  • Je kunt de analyses en de Lines of defense makkelijker toepassen in je praktijk
  • Geeft fijne structuur aan de N=1 begeleiding 
  • Geeft je handige methode om je behandelplan op de client af te stemmen. 
  • Het draagt bij aan het zelfverzekerd staan in je vak als therapeut 

 

 

 

Praktische informatie 

 

 

 

  • Je volgt deze cursus online in de avonduren. De online omgeving geeft toegang tot de Zoom link en alle informatie die je nodig hebt om voorbereid aan de workshop te beginnen. 
  • Je investering: 147,- euro 
  • Datum: donderdag 23 januari 2025 van 18.00 – 21.00 uur.

 

Komt deze dag je niet gelegen? Je kunt je nu ook al inschrijven voor de workshop erna op:

Donderdag 29 mei 2025 van 18.00 tot 21.00 uur.

We zien ernaar uit je online te ontmoeten.

SCHRIJF MIJ IN!

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!