Title Image

Therapie kosten en vergoeding

Wat zijn de kosten voor cognitieve gedragstherapie?

 

Op deze pagina ontdek je wat voor jou de kosten voor cognitieve gedragstherapie zijn. Met een verwijsbrief van je huisarts, vergoeden verzekeraars mijn hulp als psycholoog. Je hoeft voor de vergoeding geen aanvullende verzekering te hebben. Wel moeten je klachten genoemd staan in het ‘Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen’ (DSM-5).

 

Of je zelf wat moet bijbetalen, en hoeveel, hangt af van je situatie. Heb je een natura- of restitutiepolis? Is je eigen risico al verbruikt? En wat is de ernst van je klachten? Neem na onze telefonische kennismaking contact op met je zorgverzekeraar. Dan weet je precies wat voor jou van toepassing is en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Mijn tarieven

 

Als gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) behandel ik lichte tot matig complexe psychische klachten. Voor deze basis geestelijke gezondheidszorg stelde de overheid drie producten vast: kort, middel en intensief. Bij ieder product hoort een andere behandelduur. De Nederlandse Zorgautoriteit stelde de bedragen vast die per gesprek mogen worden gerekend. Aan het begin van je behandeling maken we een inschatting van je ‘behandelproduct’.

 

Product Kort, ongeveer 3-5 gesprekken

Product Middel, ongeveer 6-8 gesprekken

Product Intensief, ongeveer 9-12 gesprekken

Cognitieve gedragstherapie vergoeding

 

Met de tarieven per gesprek kun je zelf een inschatting maken van vergoeding van een behandeling.

 

60 minuten diagnostiek (intakegesprek):                     € 163,67 (prestatiecode: CO0562)

45 minuten behandeling (behandelgesprek):             € 120,99 (prestatiecode: CO0497)

Intercollegiaal kort overleg (overleg huisarts):            € 22,18 (prestatiecode: OV0007)

 

Sommige mensen kiezen ervoor om mijn behandeling zelf te betalen. Zonder tussenkomst van je huisarts of verzekeraar factureer ik je € 105 per gesprek van 45 minuten.

 

Wil je meer weten over de nieuwe manier waarop de kosten van de geestelijke gezondheidszorg worden berekend en vergoed? Lees meer over het ZorgPrestatieModel.

Hoeveel krijg je vergoed?

 

Als je een restitutiepolis hebt, mag je je psycholoog zelf kiezen en betaalt je zorgverzekeraar alle kosten. Wel zal je verzekering eerst aanspraak maken op je eigen risico van € 385,-. Dat geldt ook voor een naturapolis.

 

Bij een naturapolis betaalt je verzekeraar alleen alle kosten als je psycholoog een contract met je verzekering heeft. Anders krijg je ongeveer 75 procent vergoed. Ik koos ervoor om geen contracten met verzekeraars af te sluiten. Lees hier waarom veel psychologen zonder contracten werken.

 

 

Wat als je niet op een afspraak kunt komen?

 

Kun je je afspraak niet nakomen? Zeg deze dan uiterlijk 24 uur van tevoren af via e-mail of telefoon. Zonder (tijdige) afzegging breng ik € 45,- in rekening voor de gereserveerde tijd. Deze rekening kun je niet declareren bij je zorgverzekeraar.

 

 

Wanneer krijg je de rekening?

 

Aan het einde van iedere maand ontvang je een factuur. Je betaalt de factuur zelf. De betalingstermijn is 14 dagen. Om deze factuur vergoed te krijgen, stuur je hem door naar je verzekeraar.

Sommige mensen kiezen ervoor om mijn behandeling zelf te betalen. Zonder tussenkomst van je huisarts of verzekeraar factureer ik je € 90 per gesprek van 45 minuten (vanaf januari 2024 105 € per gesprek van 45 minuten).

Heb je een vraag over de aanmeldprocedure? Hier vind je meer informatie over het aanmeldproces. Vind je het antwoord op jouw vraag niet, neem dan gerust contact met me op.

Contact

Wil je een afspraak plannen voor een kennismakingsgesprek? Dan kun je deze plannen. Selecteer het moment waarop je gebeld wil worden en dan neem ik contact met je op.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!