Title Image

Cognitieve gedragstherapie leert je omgaan met lastige situaties

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE LEERT JE OMGAAN MET LASTIGE SITUATIES 

 

Cognitieve gedragstherapie leert je anders tegen lastige patronen of situaties aan kijken, zodat je ook anders kunt omgaan met problemen die zich hierdoor kunnen voordoen. Deze therapievorm gaat ervan uit dat de gedachten en het gedrag van mensen van invloed zijn op emotionele problemen en deze in stand kunnen houden. Dat betekent dat hoe je naar iets kijkt van invloed is op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. In therapie onderzoeken en bespreken we jouw gedachten en gedrag en wat je daarin kan veranderen.   

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie-aanpak van deze therapievorm (het onderzoeken van gedachten en gedrag) de meeste psychische problemen vermindert of zelfs oplost. Ook het oefenen van mogelijk ander gedrag in bepaalde situaties helpt daarbij.  

MEEST TOEGEPASTE THERAPIEVORM 

 

Cognitieve gedragstherapie is de meest toegepaste vorm van therapie in Nederland. Ik ben gezondheidszorgpsycholoog, gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie. Deze therapievorm is een samensmelting cognitieve therapie en gedragstherapie.  

 

Cognitieve therapie richt zich op gedachten; hoe je tegen situaties aankijkt is van invloed op hoe je je voelt. Kijk je steeds vanuit een negatief perspectief? Dan kan je dat angstig, somber of geïrriteerd maken. Met cognitieve therapie onderzoek je of de manier waarop je tegen situaties aankijkt helpend is. Daarnaast onderzoeken we of een andere kijk je meer kan helpen.  

 

Gedragstherapie heeft de focus op het veranderen van gedrag. Je gedrag heeft namelijk ook invloed op hoe je je voelt. Na het in kaart brengen van het gedrag dat je wilt veranderen en in welke situaties het voorkomt, oefen je met beter passend gedrag.  

 

Cognitieve gedragstherapie is een actieve vorm van therapie. Je houdt lastige situaties bij, oefent met het onderzoeken van je gedachtes en probeert ander gedrag uit. Samen met mij doorloop je het proces stap voor stap. 

  

Als we helder hebben van welke patronen of situaties je hinder ondervindt, gaan we met verschillende wetenschappelijk onderbouwde interventies aan de slag. Ik leg je verschillende mogelijkheden voor toegespitst op jouw behoeften. We zoeken samen naar een benadering die bij jou past. Zodat je leert omgaan met voor jou lastige en spanningsvolle situaties. We richten ons op realistische en haalbare mogelijkheden die je bij mij tijdens de therapiesessies en in de thuissituatie kunt oefenen. 

STAPSGEWIJS WERKEN 

 

Tijdens de therapie pas ik cognitieve technieken toe en stel ik passende gedragsoefeningen voor. 

Het doel is belemmerende overtuigingen om te buigen naar meer helpende gedachten. En gedrag te oefenen dat daar beter bij past. Mijn therapie volgt enkele stappen. 

 

 1. Inventariseren van je manier van denken  
 2. Onderzoeken welke overtuigingen je niet helpen  
 3. Ontdekken welke overtuigingen je wel kunnen helpen 
 4. Oefenen in de therapiesessies 
 5. Opdrachten waar je thuis mee aan de slag gaat 

PERSOONLIJKE VERBETERING 

 

De therapie is altijd heel persoonlijk. Ik stem het af op jouw klachten en wensen. We gaan tijdens de sessies actief samenwerken. Ik begin altijd met een kennismakingsgesprek, waarin ik vragen stel om inzicht te krijgen in jouw problematiek. Vervolgens gaan we een traject in van therapiesessies, oefeningen en opdrachten waar je thuis mee aan de slag gaat. Het aantal sessies en de exacte vorm hangt af van je situatie.  

 

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van therapie en persoonlijke benadering doeltreffend is. De therapie hoeft niet lang te duren om verandering in gedrag te realiseren en is effectief op de lange termijn. 

VOOR WIE

 

Cognitieve gedragstherapie werkt goed voor mensen van alle leeftijden en kan worden toegepast op verschillende hulpvragen. Voorbeelden hiervan zijn: 

 

 • Angststoornis: als je bepaalde situaties je erg angstig maken, waardoor je steeds meer uit de weggaat 
 • Paniekstoornis: als je fysieke sensaties in je lijf voelt waar je erg van schrikt, waardoor normale taken in het leven steeds uitdagender worden 
 • Sociale fobie: als je je heel angstig en onzeker voelt in situaties met andere mensen waardoor je het gevoel hebt heel erg op je tenen te moeten lopen om aan verwachtingen te kunnen voldoen 
 • Posttraumatische stressstoornis: als je heel veel last hebt van eerdere nare ervaringen die zich aan je opdringen waardoor je niet meer kan functioneren in het dagelijks leven  
 • Dwangstoornis; als je heel veel tijd besteedt aan het uitvoeren van handelingen om de gedachten en spanning die je ervaart onder controle te houden 
 • Impuls- en psychosomatische problemen; als er dingen zijn die je teveel doet en waarvan je denkt dat het niet goed voor je is, maar dat je maar moeilijk los kunt laten 
 • Milde depressie; als je niet lekker in je vel zit en je je steeds meer terugtrekt uit het gewone leven 

REBECCA WARNER ALS THERAPEUT 

 

Wil je meer over mij als therapeut weten? Hier vind je meer informatie over mijn achtergrond.  

 

Heb je behoefte aan begeleiding en wil je een afspraak plannen voor een kennismakingsgesprek? Dan kun je deze plannen. Je selecteert de dag en tijd waarop je gebeld wilt worden en ik neem contact met je op.   

Ik wil een kennismakingsgesprek

Heb je een andere vraag, neem dan gerust contact met me op. 

Contact

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!