Title Image

Zorgprestatiemodel

Nieuw sinds 1 januari 2022: Het zorgprestatiemodel

 

Sinds begin van dit jaar is er iets veranderd in de ggz. Het Zorgprestatiemodel is ingevoerd. Dit is een nieuwe manier om de kosten van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland te berekenen en vergoeden. Het Zorgprestatiemodel is veel transparanter voor cliënten en de administratieve last voor de behandelaren is veel lager. Op deze pagina lees je hoe de kosten vanaf 1 januari 2022 berekend en gefactureerd worden en wat je vergoed krijgt. Je kunt ook de folder doornemen of deze informatieve video bekijken.

Wat verandert er op de factuur?

 

Op mijn factuur en op de betalingsspecificatie van de zorgverzekeraar zie je precies wanneer je behandeld bent en voor hoe lang. De factuur bevat herkenbare informatie die je gemakkelijk kunt controleren. Je krijgt de factuur ook sneller. Zo weet je eerder welke kosten zijn gemaakt en hoeveel je van je eigen risico moet betalen. Op de factuur staat ook de zorgvraagtypering.

Welke prestatie kunnen er op de factuur staan?

 

Op de factuur staan zorgprestaties. Bij mij zijn 3 verschillende zorgprestaties mogelijk:

 

 • Consult diagnostiek: bij diagnostiek onderzoek ik welke problematiek er bij je speelt;
 • Consult behandeling: bij behandeling ga ik met jou in gesprek met als doel je problematiek hanteerbaar te maken;
 • Intercollegiaal overleg: als ik het voor jouw behandeling noodzakelijk vind om te overleggen met een externe collega;

 

De komst van het zorgprestatiemodel maakt de bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg overzichtelijk en transparant. De kosten van je behandeling worden bepaald door de duur van je consult, het beroep van de professional waarmee je het consult hebt en of het een diagnostiek of behandelconsult is. Daarnaast overleg ik met een externe collega als dat in het belang van jouw behandeling noodzakelijk is. Dan breng ik intercollegiaal overleg in rekening.

 

De tarieven zijn inclusief de tijd voor administratie en verslaglegging buiten de sessies om. Heb je een behandelconsult van 45 minuten, dan komt daar gemiddeld 15 minuten extra tijd bij voor verslaglegging. Dit breng ik niet aanvullend bij jou in rekening.

 

Het verschil tussen een diagnostiek consult en een behandelconsult zit in de administratieve handelingen die horen bij een intake. Bij een diagnostiek consult schrijf ik uitgebreidere verslagen en een brief voor de huisarts. Om de kosten van al deze extra handelingen te kunnen dekken, is het tarief voor een diagnostiek consult hoger dan dat van een behandelconsult.

Planning = realisatie

 

Voor het intakegesprek plannen we 60 minuten. Een behandelgesprek duurt 45 minuten. Ik stuur een factuur voor de tijd die ik gereserveerd heb voor de afspraak. Mocht de afspraak 15 minuten langer of korter duren, dan pas ik de tijdsduur van de afspraak aan. Dit geldt niet wanneer de afspraak meer dan 15 minuten later begint door onverhoopte vertraging van jouw kant. Of wanneer de afspraak 15 minuten korter duurt als jij onverwacht eerder weg moet.

Tarieven GGZ 2022

 

De hoogte van tarieven zijn landelijk bepaald door de Nederlandse Zorg Autoriteit.

 

 • 60 minuten diagnostiek (intakegesprek):                    € 163,37 prestatiecode CO0562
 • 60 minuten behandeling (behandelgesprek):            € 120,99 prestatiecode CO0497
 • Intercollegiaal kort overleg (overleg huisarts):           € 22,18 prestatiecode OV0007

 

Wil je de tarieven nakijken? Kijk dan op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. Om de juiste tarieven te vinden, vul je het volgende in:

 

 1. Setting = Ambulant – kwaliteitsstatuut sectie II
 2. Beroepscategorie: GZ-psycholoog – Gezondheidszorgpsycholoog (Wet Big artikel 3)
 3. Consulttype = diagnostiek of behandeling
 4. Tijdsduur = duur van de ingeplande afspraak
 5. Financieringsstroom = GGZ

Heb je een vraag over de aanmeldprocedure? Hier vind je meer informatie over het aanmeldproces. Vind je het antwoord op jouw vraag niet, neem dan gerust contact met me op.

Contact

Wil je een afspraak plannen voor een kennismakingsgesprek? Dan kun je deze plannen. Selecteer het moment waarop je gebeld wil worden en dan neem ik contact met je op.

Ik wil een kennismakingsgesprek

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!