Title Image

Cognitieve gedragstherapie leert je omgaan met lastige situaties

COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE LEERT JE OMGAAN MET LASTIGE SITUATIES 

 

Cognitieve gedragstherapie leert je anders tegen lastige patronen of situaties aan kijken, zodat je ook anders kunt omgaan met problemen die zich hierdoor kunnen voordoen. Deze therapievorm gaat ervan uit dat de gedachten en het gedrag van mensen zelf een uitwerking hebben op problemen. Dat betekent dat jouw idee over en gedrag ten opzichte van het probleem van invloed zijn op voorkomende situaties.

 

Met onderzoek naar jouw gedachten en gedrag en door deze tijdens de therapie te bespreken, zoeken we samen naar mogelijkheden om ze te identificeren en veranderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie-aanpak in een therapievorm (wat betekenen de gedachten en (hoe) kun het gedrag veranderen?) de meeste psychische problemen vermindert of zelfs oplost. Ook het oefenen van mogelijk ander gedrag in bepaalde situaties helpen daarbij.

MEEST TOEGEPASTE THERAPIEVORM 

 

Cognitieve gedragstherapie is de meest toegepaste vorm van therapie in Nederland. Ik ben gezondheidszorgpsycholoog, gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie. Het uitgangspunt is onderzoeken hoe je tegen problemen aankijkt. Is dat bijvoorbeeld vanuit angst, boosheid, ergernis, verdriet of somberheid? Mogelijk sturen deze emoties dan jouw gedrag. Hoe je je gedraagt kan daarnaast weer effect hebben op je emoties.

Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde situatie vermijdt, verminder je op dat moment de stress die de emotie met zich mee zou brengen. Dat voelt prettig op de korte termijn, maar op den duur kunnen je probleemklachten verergeren.

 

Een ander voorbeeld gaat over negatieve gedachten. Iemand met een negatief oordeel kan een onrealistisch beeld vormen die het gedrag sterk beïnvloedt.

 

Binnen de veilige omgeving van gedragstherapie ontdekken waar je gedrag in problematische situaties vandaan komt en wanneer dat een rol speelt in je leven is wat je therapeut samen met je doet.

Na de identificatie van patronen of situaties waar je hinder door ondervindt, help ik je met verschillende wetenschappelijk onderbouwde therapievormen. Ik leg je verschillende mogelijkheden voor toegespitst op jouw behoeften. We zoeken samen naar een benadering die (beter) bij jou past en je leert omgaan met bepaalde situaties. We richten ons op realistische en haalbare mogelijkheden die je bij mij tijdens de therapiesessies en in de thuissituatie kunt oefenen.

Wil je meer weten over het aanmeldproces en hoe een behandeltraject verloopt? Je vindt hier alle informatie.

STAPSGEWIJS WERKEN 

 

Tijdens de therapie pas ik cognitieve technieken toe en stel ik passende gedragsoefeningen voor.

Het doel is belemmerende overtuigingen en gedrag te interpreteren en ze op een voor jou prettige manier om te buigen naar reële ideeën en gedragingen. Op die manier verminder je de kans om hinderlijke gedachten op de voorgrond te zetten, waardoor je je gedrag voelt veranderen. Mijn therapie volgt enkele stappen.

 

Stap 1             Onderzoeken wat je manier van denken is

Stap 2             Bespreken welke overtuigingen je problematiek geen goed doen

Stap 3             Ontdekken welke overtuigingen je helpen

Stap 4             Oefenen tijdens therapie

Stap 5             Huiswerk

PERSOONLIJKE VERBETERING 

 

De therapie is altijd heel persoonlijk. Ik stem het af op jouw klachten. We gaan tijdens de sessies actief samenwerken. Ik begin altijd met een kennismakingsgesprek, waarin ik vragen stel om inzicht te krijgen in jouw problematiek. Vervolgens gaan we in een traject in van therapiesessies, oefeningen en huiswerk. Het aantal sessies en de exacte vorm hangt af van je situatie.

 

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van therapie en persoonlijke benadering zeer doeltreffend is. De therapie hoeft niet lang te duren om verandering in gedrag te realiseren, wat vooral effectief is voor de lange termijn.

Maak je je zorgen over de kosten voor cognitieve gedragstherapie? Met een verwijzing van je huisarts vergoedt je verzekering meestal de kosten voor een behandeltraject. Afhankelijk van jouw verzekeringspolis moet je soms een deel bijbetalen. Alle informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.

Ik heb ook informatie over de facturatie volgens het Zorgprestatiemodel voor je op een rij gezet. Die gegevens vind je hier.

VOOR WIE

 

Cognitieve gedragstherapie werkt goed voor mensen van alle leeftijden en kan worden toegepast op verschillende hulpvragen. Voorbeelden hiervan zijn:

 

  • Angststoornis: als je bepaalde situaties je erg angstig maken, waardoor je steeds meer uit de weggaat
  • Paniekstoornis: als je fysieke sensaties in je lijf voelt waar je erg van schrikt, waardoor normale taken in het leven steeds uitdagender worden
  • Sociale fobie: als je je heel angstig en onzeker voelt in situaties met andere mensen waardoor je het gevoel hebt heel erg op je tenen te moeten lopen om aan verwachtingen te kunnen voldoen
  • Posttraumatische stressstoornis: als je heel veel last hebt van eerdere nare ervaringen die zich aan je opdringen waardoor je niet meer kan functioneren in het dagelijks leven
  • Dwangstoornis; als je heel veel tijd besteedt aan het uitvoeren van handelingen om de gedachten en spanning die je ervaart onder controle te houden
  • Impuls- en psychosomatische problemen; als er dingen zijn die je teveel doet en waarvan je denkt dat het niet goed voor je is, maar dat je maar moeilijk los kunt laten
  • Milde depressie; als je niet lekker in je vel zit en je je steeds meer terugtrekt uit het gewone leven

REBECCA WARNER ALS THERAPEUT 

 

Wil je meer over mij als therapeut weten? Hier vind je meer informatie over mijn achtergrond.  

 

Heb je behoefte aan begeleiding en wil je een afspraak plannen voor een kennismakingsgesprek? Dan kun je deze plannen. Je selecteert de dag en tijd waarop je gebeld wilt worden en ik neem contact met je op.   

Ik wil een kennismakingsgesprek

Heb je een andere vraag, neem dan gerust contact met me op. 

Contact

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!