Cognitieve gedragstherapie, vooral exposure, is de eerste keus dwangbehandeling bij een obsessieve-compulsieve stoornis. Als psycholoog help je cliënten om zich stap-voor-stap bloot te stellen aan dat waar ze bang voor zijn. Zodat ze minder tijd kwijt zijn aan hun dwanghandelingen en hun angst afneemt. Toch knapt maar de helft ervan op. Maar als je goed omgaat met vermijding en veiligheidsgedrag, krijg je méér tevreden cliënten. Lees hóé.
lees verder
Verdorie, alwéér een boek op je lijstje! Maar deze móét je gewoon lezen als (aankomend) cognitief gedragstherapeut. Tenminste, dat vinden je vakgenoten. Voor welk boek over psychologie en cognitieve gedragstherapie ren jij meteen naar de boekhandel? Ik verklap je ook míjn favoriet.
lees verder
Ze begon als stagiair neuropsychologie bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Met diagnoses, diagnoses en nog eens diagnoses. Van de aard en ernst van neurocognitieve stoornissen. Maar ze wilde het hele pakket: ook cliënten zíén en behandelen. Daarom werkt ze nu als basispsycholoog bij Yulius Dordrecht, op de afdeling Indigo Zuid-Holland Zuid. In haar vrije tijd danst en fotografeert ze. En ze gaat er graag op uit: wandelen, een terrasje, naar de film… van alles wat. Lees hier wat haar werkspecialiteit is, wat ze lastig vindt en welke tip ze voor je heeft.
lees verder
Een N=1-verslag schrijven, is iets waar veel cognitief gedragstherapeuten in spé als een berg tegenop zien. Het is dé bekwaamheidsproef waarmee je laat zien dat je het cognitief gedragstherapeutisch proces goed beheerst. Ook als supervisor wil je geen flater slaan bij de beoordelingscommissie. Hoe je dat voorkomt? Ik geef je 5 tips voor een perfect N=1-verslag.
lees verderJe wilt je cliënten vol enthousiasme en ambitie helpen om van hun psychische klachten af te komen. Je wilt bruisen van de energie, trots zijn op elke stap die je zet en met een voldaan gevoel naar huis gaan. In het begin van je carrière als psycholoog ging energiek therapie of begeleiding geven je zo makkelijk af. En nu voelt je werk soms toch een beetje zwaar. Je wordt er af en toe zelfs moedeloos van. Tijd voor wat inspiratie uit de positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie!
lees verder
Hoe stap je als cognitief gedragstherapeut over de drempel om je sociaal angstige cliënt bloot te stellen aan een gedragsexperiment? Psycholoog Tessa Hartman, oud-cursist van mijn basiscursus cognitieve gedragstherapie, weet er alles van. In dit blog ontdek jij ook wat er nodig is om gedragsexperimenten in de cgt niet langer voor je uit te schuiven.
lees verder