Title Image

Hoe wij de basiscursus cognitieve gedragstherapie voorbereiden en verbeteren

Hoe wij de basiscursus cognitieve gedragstherapie voorbereiden (en blijven verbeteren)

Wat maakt een cognitieve gedragstherapie basiscursus goed, effectief én prettig om te volgen? In deze blog neem ik je mee achter de schermen van onze eigen aanpak. Je leest hoe de cursus bij Rebecca Warner Opleidingen wordt opgebouwd van draaiboek tot lesdag en waarom die zorgvuldige voorbereiding het verschil maakt voor onze deelnemers. 

Wat komt er allemaal kijken bij een goede basiscursus cognitieve gedragstherapie?

Een basiscursus cognitieve gedragstherapie geven is meer dan alleen een draaiboek maken en een paar presentaties klaarzetten. Achter de schermen gaat er een hoop werk in zitten om ervoor te zorgen dat de cursus soepel verloopt en deelnemers het maximale uit hun leerervaring halen. Bovendien moet de cursus blijven voldoen aan de accreditatie door de VGCt. 

 

  1. Een stevig fundament: het draaiboek

 

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker voor het ontwikkelen van een cursus. Het begint allemaal met een uitgewerkt draaiboek. Dit bevat niet alleen de inhoudelijke opzet van de cursus, maar ook de logistiek eromheen. Welke onderwerpen komen aan bod? Hoeveel tijd is er per les beschikbaar? Wat zijn de leerdoelen? Door vooraf een duidelijke structuur te bepalen, voorkom je dat je halverwege moet improviseren. 

 

Daarnaast nemen we voortdurend eerdere ervaringen mee. Wat werkte goed? Wat kan beter? Zo creëerden we ruimte voor hybride werken (deels op locatie, deels online) en e-learning, zodat iedereen mee kan doen.  

 

Hierdoor blijft de cursus in ontwikkeling en wordt deze steeds effectiever. 

 

  1. Kwalitatief lesmateriaal verzamelen

 

Naast een goede structuur is het belangrijk om te zorgen voor waardevol en relevant lesmateriaal. Dit betekent niet alleen literatuur selecteren, maar ook casussen en filmpjes verzamelen en e-learning modules ontwikkelen. Het is voor cursisten prettig als ze zich al kunnen voorbereiden op de lesdag met bijvoorbeeld casuïstiek, door bijvoorbeeld een video over een dwangstoornis te bekijken. Het zorgt voor een effectievere leerervaring en maakt de lessen interactiever. 

 

Naast bestaand materiaal maak ik ook gebruik van eigen filmopnames. Soms is extra uitleg nodig om bepaalde theorieën te verduidelijken of om de samenhang tussen lessen beter te laten zien. Dit zijn vaak korte video’s die cursisten ondersteunen in hun leerproces. 

 

  1. Accreditatie

 

Voor de accreditatie leveren we elke drie jaar alle informatie over de basiscursus aan bij de accreditatiecommissie van de VGCt. Zodra we weer groen licht krijgen om weer door te gaan, voelt dat altijd als een bekroning op de gedane inspanningen. 

 

  1. De online leeromgeving opzetten

 

Een cursus zonder een goed functionerende online omgeving is tegenwoordig ondenkbaar. Hierin vinden deelnemers hun lesmateriaal, opdrachten, casuïstiek en filmpjes. Omdat de meeste cursisten inmiddels gewend zijn aan e-learning, wordt de online omgeving steeds belangrijker.  

 

We kijken dus goed naar de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Het doel is dat deelnemers zonder problemen hun weg kunnen vinden en zich optimaal kunnen voorbereiden op de fysieke bijeenkomsten.  

 

  1. Het logistieke plaatje: plannen en afstemmen

 

Naast inhoudelijke voorbereiding is er ook een hoop organisatorisch werk. Denk aan: 

  • Inplannen van de cursus in de agenda, inclusief reservedata.
  • Uitnodigen van gastdocenten, een trainingsactrice en een ervaringsdeskundige.
  • Afstemmen binnen het team (docenten, planning, administratie en organisatie).
  • Marketing van de cursus via Google, LinkedIn, Instagram, de nieuwsbrief en de website.
  • Bekendmaken van data voor de nieuwe cursus (2 x per jaar). 

 

Dit proces begint ruim een jaar van tevoren, zodat alles op tijd geregeld is en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. 

 

  1. Voorbereidingen vlak voor de start

 

  • Een paar weken voordat de cursus begint, wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen:
  • Informatie over de cursisten doornemen: Wie zijn de deelnemers? Wat is hun achtergrond? Wat verwachten ze van de cursus? Dit helpt om de lessen beter af te stemmen op de groep.
  • De lesruimte in orde maken: Een fijne, professionele omgeving draagt bij aan een goede leerervaring.
  • WhatsAppgroep aanmaken voor alle deelnemers en betrokkenen. Dat is de beste manier om snel vragen te beantwoorden en praktische informatie te delen.
  • Groepjes indelen voor duo-opdrachten en presentaties: dit zorgt ervoor dat deelnemers direct weten met wie ze samenwerken.
  • Als docent inlezen theorie: Voor iedere les nemen we de literatuur opnieuw door, zodat alles vers in het geheugen zit. 

 

  1. De dag van de les

 

Op de dag zelf moet alles op rolletjes lopen. Dit betekent: 

  • Technische controle: Werkt alle elektronica, het beeldscherm en de internetverbinding? Werkt Zoom voor hybride deelnemers? Zijn alle bestanden beschikbaar?
  • Opdrachten doornemen: Welke vragen kwamen naar voren? Waar moeten we in de les extra aandacht aan besteden?
  • Interactie stimuleren: De kracht van de cursus zit in het actief bezig zijn met de stof, niet in passief luisteren. 

 

  1. Afronding

 

De afrondingsfase is voor mij altijd druk. Ik check of iedereen alles ingeleverd heeft, kijk alle opdrachten na en geef feedback. Als de cursus succesvol is afgerond, is er natuurlijk ruimte voor een feestelijk moment. We sluiten altijd af met een borrel, waarbij cursisten kunnen terugblikken op wat ze hebben geleerd. Voor ons is het werk dan nog niet helemaal klaar: 

 

  • VGCt-punten doorgeven
  • Evalueren en optimaliseren voor de volgende cursus 

 

En zo blijft de basiscursus een work in progress, waarbij we steeds verbeteren en steeds verder optimaliseren. 

 

Persoonlijke begeleiding bij onze cognitieve gedragstherapie opleiding 

 

Bij Rebecca Warner Opleidingen combineren we kleinschaligheid met professionele diepgang. Je krijgt les van ervaren therapeuten die zelf actief behandelen en sterk zijn in didactiek. Wat ons onderscheidt, is de persoonlijke benadering: we kennen onze cursisten bij naam, stemmen het programma af op hun leerbehoeften en zorgen voor een veilige leeromgeving waarin je echt kunt groeien. Daarnaast is de cursus blended en flexibel, met zorgvuldig ontwikkelde online onderdelen die naadloos aansluiten op de lesdagen. 

 

Een basiscursus cognitieve gedragstherapie neerzetten is een flinke onderneming. Het vraagt om een goede voorbereiding, oog voor detail en een flexibele instelling. Maar als alles goed geregeld is, levert het een leerervaring op die zowel voor cursisten als docenten enorm waardevol is. En daar doen we het voor! 
  

Meer informatie 

 

Ben jij op zoek naar een betrokken en kleinschalige CGT-cursus voor psychologen die de basiscursus cognitieve gedragstherapie aanbiedt? Neem ons programma eens door. Dan weet je wat je je kunt verwachten van de cursus bij Rebecca Warner. Hier kun je je ook aanmelden. 

 

Of ben je je nog aan het oriënteren en wil je weten of deze specialisatie die bij je past? Misschien is dat cognitieve gedragstherapie. Sluit dan gerust eens aan bij de online informatieavond en maak kennis met Rebecca Warner.  
 

Ken jij een psycholoog in opleiding of collega die op zoek is naar een hybride en blended vorm van de basiscursus CGT? Stuur deze blog of de link naar onze online informatieavond om kennis te maken met Rebecca Warner gerust door.  
 

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!