Title Image

De plek van de N=1 in het VGCt-opleidingstraject

De plek van de N=1 in het VGCt-opleidingstraject

 

De plek van de N=1 in het VGCt-opleidingstraject 

Eén van de vragen die regelmatig voorbijkomt, is: Wanneer kan ik starten met het N=1 onderzoek. Sommigen willen al vroeg in het VGCt-traject starten met de N=1. Maar is dat wel zo verstandig? 

 “Ik ben net gestart met mijn vervolgcursus en wil eigenlijk al beginnen met mijn N=1 studie.  Kan dat?” 

Anderen zien het meer als het sluitstuk van hun opleiding en doen het helemaal aan het einde van hun CGt-traject, na de vervolgcursussen, alle supervisie en de andere opleidingsonderdelen. 

 

Wat is een goed moment om te starten met je N=1?    

Ik denk dat je met je N=1 kunt beginnen op het moment dat je het gevoel hebt dat je het cognitief gedragstherapeutisch proces goed in de vingers hebt.  

De mate waarin therapeuten met cognitieve gedragstherapie werken, is per werksetting anders. Hierdoor heeft de een deze gestructureerde manier van werken eerder onder de knie dan anderen.  Werk je bij een instelling waarin geprotocolleerd werken de norm is? Waar alle uitgevoerde behandelingen op CGT gestoeld zijn? Dan zal je door al je werkervaringen eerder het CGt-proces in de vingers hebben.  

 

Voordelen van vroeg beginnen met je N=1 

Er zit een aantal voordelen aan het op tijd beginnen met je N=1: 

  • Je hebt geen enkele druk. 
  • Als je client om wat voor reden dan ook uitvalt, kun je rustig op zoek naar een nieuwe geschikte casus. 
  • Een N=1 schrijven is leerzaam en zorgt voor een verdieping van je begrip van het cognitief gedragstherapeutisch proces. Hier heb je weer profijt van in je werk. 

 

Tips voor als je de N=1 als laatste onderdeel van je opleidingsroute hebt gepland  

Heb je het N=1 verslag als laatste onderdeel van de opleidingsroute ingedeeld? Zorg ook dan dat je op tijd begint. Maar wat is op tijd?  

In het meest gunstige geval kun je in 6 maanden tijd je N=1 schrijven. Dan heb je je behandeling vlot afgerond en tussentijds hard geschreven om alles netjes op papier te krijgen. Helaas is de werkelijkheid vaak weerbarstiger dan dat. Mogelijk vind je op het laatste moment geen echt geschikte casus. Ben jij of je cliënt een tijd uit de running vanwege vakantie of ziekte. Of je cliënt maakt de behandeling niet af. Wat kan je doen om zonder stress je N=1 te doorlopen wanneer je deze als laatste onderdeel doet van het VGCt traject? 

  • Begin op tijd: het liefst twee jaar voor het einde van je opleidingstermijn. Zo heb je de tijd om een supervisor te vinden. Bovendien, mocht de casus die je volgt onverhoopt uitvallen, dan kun je altijd nog met een nieuwe casus starten. Zonder de druk van een snel naderende deadline.
  • Zoek op tijd een supervisor. Supervisoren hebben het druk. Ter illustratie: bij mij kun je meestal pas een half jaar na aanmelding voor N=1 begeleiding terecht. Dat zal ook bij veel andere supervisoren zo zijn.
  • Wees voorbereid wat je bij een N=1 studie te doen staat. In de e-learning ‘Soepel en snel een N=1 schrijven’ neem ik de belangrijkste stappen met je door.
  • Bedenk wat in jouw werksetting een geschikte client is voor je N=1 onderzoek. En ga in de actiemodus als deze voorbij komt. 

 

 

 

 

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!