Title Image

De voordelen van de hybride basiscursus CGT

De voordelen van de hybride basiscursus CGT

 

Eerder had ik er nooit zo bij stil gestaan. Lesgeven kan ook anders: via een liveverbinding terwijl cursisten thuis meekijken. Daarvoor was altijd het uitgangspunt dat je er op locatie bij moest zijn. Of je kon een les inhalen bij een volgende cursus. Dit was altijd de oplossing voor cursisten die niet op locatie konden komen.  

 

Sinds Corona is de kijk op lesgeven veranderd en heeft het hybride lesgeven zijn intrede gedaan. 

“Bij hybride onderwijs volgt een deel van de studenten het onderwijs online, terwijl de andere studenten tegelijkertijd het onderwijs volgen in een fysieke ruimte. Het is dus een combinatie van synchroon online en offline onderwijs.” 

Mijn ervaringen als docent in combinatie met de ervaringen van de cursisten hebben geleid tot een nieuwe manier van samenwerken. De les volgen op locatie sluit naadloos aan op het volgen van de les thuis.  

 

 

Wanneer bieden hybride lessen uitkomst 

Hybride onderwijs zorgt voor een hele prettige continuïteit. 

  • Het geeft de flexibiliteit om de lessen zo in te passen, dat ze prettig aansluiten op je privéleven. 
  • Als je verder weg woont, is het mogelijk om zo nu en dan vanuit huis mee te doen. 
  • Als het een keer niet meezit, de geplande oppas kan niet komen, de trein staakt of het is glad op de weg, hoef je niet de les te laten schieten.  
  • Als je je een keertje niet zo lekker voelt, kan je gewoon vanuit huis bij de les aanschuiven. 

 

Betere focus op de stof 

Het vanuit huis volgen helpt sommige cursisten ook om goed te focussen en daardoor beter geconcentreerd aan het werk te gaan. Cursist Annemarie zegt hierover: 

“Ik vind het erg fijn dat de optie er is om vanuit huis deel te nemen. Dit was ook van tevoren voor mij een pre en daarvoor heb ik juist voor deze cursus gekozen. Ik startte met de cursus toen er ook een hoop privéaangelegenheden plaatsvonden, waaronder mijn eigen bruiloft, huwelijksreis en andere bruiloften in mijn kring. Het wegnemen van de reistijd verlaagde voor mij de drempel om de cursus dan toch nu al te kunnen starten. Sowieso werk ik ook vanuit huis, dus ik ben erg gewend aan online werkvormen. Ik ervaar dit zelf niet als hinderlijk. Persoonlijk merk ik juist dat ik bij het online deelnemen een sterkere focus heb op de inhoud en ik de inhoud ook beter vast blijf houden na de bijeenkomsten.” 

 

Fijn contact met de groep 

In de loop van de cursus zul je vanzelf ontdekken dat er in de groep meer verbinding ontstaat en dat de mensen thuis zich net zo goed onderdeel van de groep voelen. Je oefent namelijk samen in kleine groepjes met technieken en je werkt samen in de duo-opdrachten aan een eigen therapie. Zo leer je elkaar kennen en ontstaat er een veilige sfeer.  

“Ik wist van tevoren natuurlijk niet hoe groot het percentage zou zijn van deelnemers die op locatie aansluiten en deelnemers die vanuit huis zouden werken. In mijn groep sluit vrijwel iedereen op locatie aan en is er soms een thuisblijver vanwege bijvoorbeeld ziekte. Ik had verwacht dat ik mij meer buitenstaander zou gaan voelen, maar dat was niet het geval. Dit is mij juist alles meegevallen! Tot de eerste dag die ik live heb bijgewoond, voelde ik zelf geen noemenswaardige belemmeringen in het groepsgevoel of contact. Het gevoel van veiligheid stond voor mij niet onder druk. Toen ik voor de eerste keer live op locatie erbij was kwam ik wel tot de conclusie dat het live bijwonen zeker bijdraagt aan het onderlinge contact.  

“En nu weet iedereen in ieder geval hoe lang ik ben 😉” 

De uitwisselingen tussendoor en het kletsen met andere deelnemers komt live wel meer aan de orde dan online. In die zin heb ik live de gezelligheid/warmte van de groep wel duidelijker beleefd.” 

 

Wat heb je nodig om vanuit huis deel te nemen? 

Online meedoen met de cursus vraagt wel om aandacht voor technische aspecten en de rust om je volledig te focussen. Dit is wat je nodig hebt om deel te kunnen nemen:  

  • een goede internetverbinding 
  • een rustige plek waar je kunt zitten 
  • een goede laptop 
  • een camera, die van je laptop of je telefoon 
  • en je telefoon  

 

Osama volgde de basiscursus cognitieve therapie. Hoe ervoer hij het hybride werken? 

Basiscursus CGT Rebecca Warner – Osama 2 

 

“Ik merk als docent dat mijn cursisten serieus zijn en vanuit huis voor de volle 100% meedoen.” 

Rebecca Warner 

 

“Ik voel zelf de motivatie om actief deel te nemen, omdat ik vanuit huis deelneem en ik het belangrijk vind om die betrokkenheid te tonen. Ik ervaar dat wanneer ik reageer op het groepsgesprek zowel de docent als de andere cursisten met een even grote betrokkenheid reageren. Doordat de andere deelnemers ook hun camera aan hebben op de laptop kan ik het groepsproces en gesprek goed volgen. Mijn gedachten of ideeën worden ook door de docent en andere cursisten bevraagd zonder dat dit kunstmatig of geforceerd aanvoelt. Toen ik er de eerste keer live bij was, had ik niet het gevoel dat ik de docent en de andere cursisten niet genoeg kende. Het voelde juist vertrouwd maar net een andere setting. “ 

Annemarie maakt vanuit huis deel uit van de groep en doet supergemotiveerd aan alles mee. 

 

De basiscursus cognitieve gedragstherapie bestaat uit 100 lesuren. Een deel is online te volgen voor iedereen op eigen gelegenheid. Daarnaast komen we op 12 dagen bijeen. Dat kan dus live in een klassikale setting of thuis online. 

Denk je dat de hybride basiscursus ook iets voor jou is en wil je meer informatie? Ga dan naar deze pagina.

 

 

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!