Title Image

Rebecca Warner in de media

Rebecca Warner in de media als psycholoog cognitieve gedragstherapie  

 

 

 

Zo nu en dan doe ik ook leuke activiteiten buiten de lesruimte of therapiekamer. Zo beantwoord ik vragen van de media en geef ik webinars voor de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën. Ook help ik bijvoorbeeld startende psychologen om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt (voor het Nederlands Instituut van Psychologen). Hier vind je een overzicht van mijn nevenactiviteiten. Klik op de afbeelding om de hele bijdrage te bekijken. 

Webinar – Vastlopen bij chronische depressie, en dan?!

“Ik schiet tekort.” “Ik kan van niemand iets verwachten.” “Mijn leven is een aaneenschakeling van teleurstellingen.” Chronisch depressieve cliënten zitten verstrikt in een globale manier van denken. In dit webinar praat ik met dr. Jenneke Wiersma over CBASP-technieken waarmee cliënten hulp krijgen in het doorbreken van hun chronische depressie. Diagnostische technieken, situatie analyse en interpersoonlijke technieken komen aan bod. Hiermee krijg je nieuwe manieren in handen om te voorkomen dat je vastloopt in het behandelen van chronische depressie.

Webinar – Fine Tuning Imagery Rescripting

Remco van der Wijngaart is dé expert op het gebied van schematherapie. Tijdens dit webinar bespreken we de behandelmethode Imaginatie met Rescripting (IR). “Bij deze techniek wordt een vervelende gebeurtenis opgehaald uit het geheugen, om vervolgens in verbeelding om te vormen tot een neutraler beeld. Op deze manier worden gemiste basisbehoeften aan veiligheid, zorg en steun gevalideerd.” We bespreken in het webinar de toepasbaarheid en wetenschappelijke evidentie. En laten zien hoe je deze interventie toepast in de praktijk.

Webinar – (Hoe) kun je probleemanalyses op een effectieve manier inzetten?

Om de leden van de vereniging te ondersteunen in het op peil houden van vakkennis ontwikkelde de VGCt een reeks met webinars gegeven door experts in het betreffende vakgebied. Dick Hermans is expert in gedragstherapie. Hij bespreekt in dit webinar hoe je probleemanalyses effectief kunt inzetten. “Probleemanalyses zijn de hoeksteen van de cognitieve gedragstherapie – aldus voorvader Joseph Wolpe. Maar is dat nog steeds zo? Stellen Nederlandse en Vlaamse cgt’ers in de praktijk holistische theorieën en betekenis- en functieanalyses op voor hun cliënten? Past dat wel binnen protocollair werken? Hoe evidence-based zijn probleemanalyses eigenlijk? En doen we het wel op de juiste manier?” In dit webinar bespreek ik samen met Dirk Hermans de antwoorden op deze vragen en geeft hij praktische tips om probleemanalyses zo effectief mogelijk in te zetten.

Spreken tijdens de online therapieënavond van het SPS-NIP

Rebecca Warner is een enthousiaste spreker met een duidelijk verhaal! Op 17 februari werd er vanuit het NIP Stedelijk Bestuur Utrecht een therapieëndag georganiseerd. Rebecca heeft deze avond een lezing verzorgd over de cognitieve gedragstherapie. Het was ontzettend fijn dat ze naast het geven van heldere interessante informatie, goede interactie zocht met het publiek, ondersteunend beeldmateriaal had en het grootste deel besprak aan de hand van een casus. Nadien hebben wij dan ook veel positieve reacties ontvangen! Ik zou het zeker aanraden Rebecca te benaderen als spreker!

Wat kost een psycholoog? Een handige rekenhulp!

Eerder blogde ik over ‘Waarom je niet bang hoeft te zijn voor de psycholoog‘. Ik interviewde daarvoor psycholoog Rebecca Warner, die voor de gelegenheid aanbood lezersvragen te beantwoorden. Willeke vroeg: ‘Wat kost een psycholoog?’ Rebecca ging ermee aan de slag, en bepaald niet zonder resultaat… Ze ontwikkelde een heuse, gratis, simpele, snelle en unieke rekenhulp, onder het motto: als we het makkelijker kunnen maken, dan doen we dat!

Kom van die bank | psychologen delen hun beste tips

Hoe zorg je ervoor dat je gaat sporten, ook – of juist – als je geen zin hebt? Die vraag stelden we aan verschillende psychologen. Ze vertellen hoe zij zichzelf van de bank krijgen en waarom dat werkt. Wie weet werken deze originele adviezen voor jou ook. Want iedereen kan wel eens wat extra hulp gebruiken.

Sporten maakt vrolijk, geeft energie, zorgt voor een betere weerstand. Maar dan moet je jezelf wel eerst van de bank afkrijgen. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doen psychologen dat? We vroegen het en kregen verrassende antwoorden.

Ingewikkelde problematiek behapbaar maken

Het thema nummer van GGZTotaal gaat over werken in de zorg. “Samen puzzelen op ingewikkelde problematiek, dat is wat ik het liefst doe. Daarom help ik hulpverleners in de volwassenen GGZ opdat zij hun cliënten nóg beter kunnen helpen. Ik superviseer collega-psychologen die in opleiding zijn tot cognitief gedragstherapeut. Op deze manier ben ik sparringpartner van therapeuten in opleiding. Hoe kun je bepaalde technieken inzetten bij ingewikkelde casuïstiek? Wat wordt er mogelijk over het hoofd gezien? Wat roept de therapeut op door zijn of haar houding? Het is de kunst om ingewikkelde problematiek behapbaar te maken en op te delen in kleine stukjes. Zo kunnen de hulpverlener en de cliënt weer verder. “

Zo leer je te genieten van het leven

Een van de lezers van Passievoorpsychologie vroeg zich af hoe ze meer zou kunnen genieten van het leven. Mirjam legde mij deze vraag voor. “Wij mensen hebben de neiging om te kijken naar de dingen die niet zo goed lukken. We hebben weinig aandacht voor de dingen die wél goed gaan. Een groot deel van de psychologie is klachtgericht, dat wil zeggen: gericht op het oplossen van problemen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor positieve psychologie. Hierbij ligt de nadruk op de dingen die al goed gaan en hoe je die verder kunt uitbouwen. Zo te horen is het jou al gelukt om een aantal mooie aanpassingen te maken in je leven. Nu zou je daarbij ook graag meer willen genieten van plezierige dingen. Zo leer je meer te genieten van het leven.”

Waarom je niet bang hoeft te zijn voor de psycholoog

Mirjam van Passievoorpsychologie vroeg mij ‘wat doet een psycholoog nu eigenlijk’? En schreef naar aanleiding van ons gesprek het volgende: “Heb je een lichamelijke kwaal, dan ga je naar de dokter. Is er iets geestelijks aan de hand, dan ga je naar de psycholoog. Tenminste: dat zou je denken… Maar er zijn heel wat mensen voor wie het bezoeken van een psycholoog een hoge drempel is. Daarom vroeg ik gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut Rebecca Warner: ‘Wat doet een psycholoog nou eigenlijk?’. Het goede nieuws: je hoeft écht niet bang te zijn! En nog wat leuks: ze geeft voor de gelegenheid persoonlijke adviezen op dit blog. Lees snel verder!”

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!