Title Image

Oplossingsgerichte therapie: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Oplossingsgerichte therapie: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Je wilt je cliënten vol enthousiasme en ambitie helpen om van hun psychische klachten af te komen. Je wilt bruisen van de energie, trots zijn op elke stap die je zet en met een voldaan gevoel naar huis gaan. In het begin van je carrière als psycholoog ging energiek therapie of begeleiding geven je zo makkelijk af. En nu voelt je werk soms toch een beetje zwaar. Je wordt er af en toe zelfs moedeloos van. Tijd voor wat inspiratie uit de positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie!

 

 

Fitter naar huis?

Als psycholoog en cognitief gedragstherapeut leerde je om probleemgericht te werken. Graven, delven, spitten. Waar komen de psychische klachten van je cliënt vandaan? Zodra je een hypothese hebt opgesteld, start je met de behandeling: je gaat dus grondig te werk. Maar dat leidt er soms ook toe dat je bedolven wordt onder de problemen, moeilijkheden en narigheid. En dat oplossingen eerder verder weg dan dichterbij lijken. Dat kan wel eens te veel energie vragen, waardoor je gaat opzien tegen een volgend gesprek. Gebeurt dat je vaak? Dan loop je zelfs kans op een burn-out en depressie.

 

 

Oplossingsgerichte therapie

De oplossing? Het zit ‘m al in de naam: oplossingsgerichte therapie! Als aanvulling op probleemgericht werken. Oplossingsgericht werken is afgeleid van de positieve psychologie. Die stroming betekent niet dat je voortdurend oplossingen bedenkt voor een probleem. Maar wél dat je gericht bent op mogelijkheden, op wat je cliënt concreet wil bereiken en op stappen richting dat doel.

 

Het devies? Focus minstens de helft van je gesprek op wat er wél goed gaat in het leven van je cliënt en waar hij of zij tevreden over is. 

 

 

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Waarom dat werkt? Uit de neurowetenschappen weten we dat onze hersenen een enorm vermogen hebben om zich aan te passen. Door gerichte training krijg je invloed op je gedachten en gevoelens en leer je nieuwe gewoontes aan. Hoe vaker je in je hoofd een bepaalde route aflegt, hoe makkelijker je die de volgende keer weer volgt. Zo ook positieve gedachten, die weer leiden tot de afgifte van positieve stofjes als dopamine en serotonine, waardoor je je beter voelt. Uit onderzoek blijkt dan ook dat zowel cliënten als psychologen zich opgewekter en meer ontspannen voelen na oplossingsgerichte therapie.

 

 

Doe de test: stel jezelf drie vragen

Optimisme kun je dus leren. Neem jij de proef op de som?

Beantwoord dan de komende weken dagelijks op vaste momenten de volgende vragen:

  • Wat deed ik vandaag waar ik tevreden over kan zijn? Noem minstens drie dingen, zoals lekker koken, een leuk gesprek of een klusje in huis, ondanks de vermoeidheid.
  • Wat deed iemand anders waar ik tevreden over kan zijn? Zoals mijn partner, leidinggevende of collega. En reageerde ik zo dat die ander dat nog eens zal doen?
  • Wat zag, hoorde, rook of proefde ik (nog meer) waar ik dankbaar voor kan zijn? Dit gaat over aandacht voor de dingen om je heen, zoals de natuur of je nieuwe wasmachine.

 

Als je je hersenen gaandeweg zou laten scannen, zie je al na drie weken nieuwe verbindingen ontstaan in het neurale netwerk. Die worden snel sterker. Binnen zo’n zes weken neemt je geluksgevoel toe en nemen eventuele sombere gevoelens af.

 

 

Meer inspiratie uit de oplossingsgerichte therapie?

Op vrijdag 3 april 2020 verzorg ik samen met Marjolein Geldermans vlakbij Rotterdam CS de 1-daagse cursus Positieve psychologie en oplossingsgericht werken voor professionals in de POH-GGZ. En op vrijdag 3 juli 2020 Positieve CGt en oplossingsgerichte therapie voor cognitief gedragstherapeuten. Na zo’n cursus heb je nog veel meer inspiratie om er met frisse moed tegenaan te gaan!

2 Comments
  • Marie de Jonge

    03/19/2021 at 2:23 pm

    Leuk om te lezen over deze oplossingsgerichte therapie. Ik geloof dat oplossingsgericht denken ook kan bijdragen aan een positievere kijk op het leven. Daarnaast doorbreek je op deze manier denkpatronen. Ik ga er meer over opzoeken!

  • rebeccawarner_4rg8b94d

    07/18/2021 at 7:00 am

    Zeker!

Post a Comment

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!