Title Image

Met deze video’s vlieg je zo door de probleemanalyses heen

Met deze video’s vlieg je zo door de probleemanalyses heen

 

 

Probleemanalyses zijn onmisbare kost voor cognitief gedragstherapeuten. En ook pittige stof om tot je te nemen. Daarom creëerde ik, in samenwerking met de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) twee video’s die de twee meest gebruikte analysemodellen visueel inzichtelijk maken. Het model van Dirk Hermans, gebaseerd op zijn boek ‘Inleiding tot de gedragstherapie’, en het model van Kees Korrelboom en Erik ten Broeke, uiteengezet in het standaardwerk ‘Geïntegreerde cognitieve gedragstherapie’. Beiden zijn een must read voor therapeuten. Het unieke aan deze video’s? De auteurs laten zien hoe zij hun model toepassen in de praktijk.

 

De probleemanalyse modellen van Hermans & Korrelboom en ten Broeke

De problematiek van je cliënt in kaart brengen doe je met probleemanalyses. Het doel: komen tot de best passende behandeling. Ieder model volgt daarbij een eigen visie. Hermans omvat de problematiek in een voorlopige probleemsamenhang, die leidt tot een holistische theorie. Op basis van functieanalyses stelt hij een behandelplan op. Korrelboom en ten Broeke gebruiken de FABA-systematiek om de functie van gedrag en de rol van betekenisverlening bij psychische problemen te onderzoeken. Zodat je komt tot een sterk behandelplan waarmee je je cliënten effectief  behandelt. Het model van Korrelboom en ten Broeke is in Nederland veelgebruikt, terwijl het model van Hermans internationaal veelvuldig toegepast wordt voor het analyseren van psychische problemen. Welke je zelf het liefste gebruikt, is persoonlijk.

 

Beeldende uitleg om pittige theorie inzichtelijker te maken

De theorie rondom het opstellen van probleemanalyses goed begrijpen? In de basiscursus cognitieve gedragstherapie hoor ik vaak dat cursisten het lastig vinden om de vertaalslag te maken van theorie naar praktijk. Ook onderstaande recensie over het boek van Korrelboom en ten Broeke bekrachtigt dit:

 

“Het is een pittig boek, maar geeft duidelijk overzicht over de huidige kennis binnen de CGT.”

 

Tijdens een cursus ontstond het idee om de hoofdlijnen van de theorie in beeld om te zetten. Zodat je de stof met meer gemak en plezier eigen maakt.

 

Via animaties en praktijkdemonstraties van Dirk Hermans en Kees Korrelboom brengen we de probleemanalyses helder in beeld. De video’s zijn volgens ons verplichte kost voor zowel cognitief gedragstherapeuten in opleiding als voor ervaren therapeuten. Door de beeldende uitleg komt de theorie tot leven. Hierdoor neem je de stof makkelijker in je op en pas je het met gemak toe in de praktijk.

 

Ja, ik wil toegang tot de video’s!

Nieuwsgierig geworden naar de video’s? Bekijk dan alvast onderstaande teaser.

De video’s zijn voor leden gratis te bekijken via de website van de VGCt. Je bekijkt ze hier. Nog geen lid van de VGCt? De video’s bekijk je ook ter voorbereiding op de online workshop functie- en betekenisanalyses voor supervisanten of supervisoren als je deze bij mij volgt. Daarnaast gaan we dieper in op het model van Korrelboom en ten Broeke en oefen je hier onder begeleiding zelf mee.

 

No Comments

Post a Comment

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!