Title Image

Jeanine van den Meiracker volgde de basiscursus cognitieve gedragstherapie bij Rebecca Warner

Jeanine van den Meiracker volgde de basiscursus cognitieve gedragstherapie bij Rebecca Warner

 

 

Ze begon als stagiair neuropsychologie bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Met diagnoses, diagnoses en nog eens diagnoses. Van de aard en ernst van neurocognitieve stoornissen. Maar ze wilde het hele pakket: ook cliënten zíén en behandelen. Daarom werkt ze nu als basispsycholoog bij Yulius Dordrecht, op de afdeling Indigo Zuid-Holland Zuid. In haar vrije tijd danst en fotografeert ze. En ze gaat er graag op uit: wandelen, een terrasje, naar de film… van alles wat. Lees hier wat haar werkspecialiteit is, wat ze lastig vindt en welke tip ze voor je heeft.

 

Wat houdt je functie in en wat maakt je werk zo leuk?

‘Yulius is specialist in het behandelen van lichte tot ernstige psychiatrische problemen in de regio Rotterdam. Daarbinnen werk ik voor de basis GGZ volgens de filosofie van Indigo. Positieve psychologie, zo efficiënt mogelijk werken en cliënten zo snel mogelijk de regie laten nemen.

Ik behandel volwassenen van alle leeftijden, vaak met angsten of een depressie. Dat doe ik onder supervisie van een regiebehandelaar. Hij loopt af en toe de therapiekamer binnen, ik kan hem er altijd bijvragen en hij denkt met me mee. Ook voer ik neuro-diagnostiek uit, vooral bij kinderen, omdat ik in neuropsychologie afstudeerde.

Leuk aan mijn werk vind ik de afwisseling in problematiek en dat ik stiekem ook cliënten met complexere problemen op weg mag helpen. Dit door de wachtlijsten die er helaas zijn bij de specialistische GGZ. Maar cliënten die aan het eind van de behandeling met vertrouwen hun eigen leven weer oppakken, dat is voor mij wel het mooiste.’

 

 

Waar ben je een kei in en wat vind je lastig?   

‘Met mijn achtergrond in neuropsychiatrie, maak ik makkelijk een bruggetje naar de hersenen. Angstige cliënten leg ik bijvoorbeeld uit dat de hersenen heel flexibel zijn. En dat je ook een andere link kunt leggen tussen een gebeurtenis en een reactie, waarmee je je eerste reactie afleert.

De grootste uitdaging vind ik het om goede hulp te bieden in de 750 minuten die er per cliënt maximaal voor staan. Hoe vul je die zo goed mogelijk in? En hoe zorg je ervoor dat cliënten zo snel mogelijk de regie weer in handen hebben? Dat is vaak maar een dun lijntje. Zeker als doorverwijzen naar specialistische zorg vanwege de wachtlijsten lastig is.’

 

‘Als je niet meteen de juiste focus hebt – soms is het gewoon even zoeken – kom je al gauw in tijdnood.’

 

 

Wat is je ervaring met de basiscursus cognitieve gedragstherapie bij Rebecca Warner?

‘Ik ben ‘m gaan volgen omdat ik meer over behandelen zelf wilde leren. Op de universiteit gingen er maar twee vakken over. Soms kies ik instinctief voor een bepaalde behandeling. Maar of die nou wetenschappelijk bewezen is?

Ik heb ook heel veel aan de analyses uit de cognitieve gedragstherapie. Zeker bij cliënten met complexere problemen, of die niet goed weten waar hun klachten vandaan komen. Nu kan ik ze bijvoorbeeld heel mooi laten zien: dit is wat u in uw jeugd leerde en deze kwetsbaarheid zit in de familie. Daardoor begrijpen cliënten waarom hun wereld logisch is, maar dat het teveel kost op langere termijn.

 

Dan hebben ze zoiets van: ‘Ik snap wel waarom ik het zo gedaan heb, maar we gaan het nu anders doen.’

 

‘Ook leerde ik veel nieuwe technieken in de basiscursus, die we als cursisten uittesten op elkaar en een trainingsactrice. Dat maakt het veel beeldender dan alleen een protocol volgen. Daardoor gebruik ik m’n nieuwe gereedschap ook veel sneller. Bijvoorbeeld imaginaire exposure. Ik weet nu ook dat deze techniek even goed werkt als EMDR bij trauma’s. Dus is de wachtlijst voor EMDR te lang? Dan heb ik nu zelf een alternatief.’

 

 

Heb je tips voor andere jonge therapeuten?

‘De basiscursus is best pittig. Maar elke keer als ik ervandaan kwam, was ik altijd weer zó blij en geïnspireerd door Rebecca en de medecursisten. Dan dacht ik: dit kan ik bij deze cliënt doen, en dat bij die. Daardoor had ik ook veel gesprekken met collega’s en kwam ik zelf met allerlei ideeën bij m’n regiebehandelaar (en nóg).

Daarnaast vond ik het heel leuk dat de cursisten zoveel verschillende werkplekken hebben: verslavingszorg, tbs, kinderen… Daardoor leerde ik ook veel over problemen die ik in m’n eigen werk minder zie.

Dus mijn tip? Het is zo’n verdieping en verrijking. Ga gewoon zo snel mogelijk die basiscursus cognitieve gedragstherapie doen! Als je goed wilt behandelen, kun je eigenlijk niet zonder. Ik vind het eerlijk gezegd jammer dat het afgelopen is… ’

 

 

Wil jij net als Jeanine van den Meiracker de basiscursus cognitieve gedragstherapie op zaterdag bij mij volgen? Kijk dan nu voor meer informatie! Of ben je op zoek naar intervisie, N=1-begeleiding of bijscholing in positieve psychologie en perfectionisme? Neem gerust vrijblijvend contact met me op als je meer informatie wilt.

No Comments

Post a Comment

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!