Title Image

Waarom een verpleegkundig specialist met opleiding tot cognitief gedragstherapeut enorm waardevol is in de zorg?

Waarom een verpleegkundig specialist met opleiding tot cognitief gedragstherapeut enorm waardevol is in de zorg?

Verpleegkundig specialisten GGZ met een opleiding tot cognitief gedragstherapeut zijn van onschatbare waarde in de zorg. Om deze professionals meer handvatten te bieden in hun werkzaamheden kunnen zij sinds 2019 de opleiding tot cognitief gedragstherapeut VGCt volgen. De vereniging heeft de toelatingseisen van de opleidingsroute tot cognitief gedragstherapeut verruimd. We mochten al een aantal verpleegkundige professionals opleiden bij Rebecca Warner Opleidingen. Omdat we een prachtige terugkoppeling ontvingen, die inzicht geeft in wat de opleiding aan het vak van verpleegkundig specialist kan toevoegen, willen we dat graag met je delen.  

 

Wat is er veranderd? 

 

Een psycholoog en een psychiatrisch verpleegkundige werken beiden in de GGZ met cliënten met mentale klachten.  De rol en setting kan van elkaar verschillen, maar vaak werken ze nauw samen met elkaar. Sinds 2019 heeft de VGCt de eisen voor deelname aan de opleiding tot cognitief gedragstherapeut aangepast. Verpleegkundig specialisten GGZ konden zich al langer registreren als cognitief gedragstherapeutisch werker, nu mogen ze ook instromen in de 100 uur basiscursus en zich na het behalen van het certificaat CGT’er in opleiding noemen. 

Vooropleidingseisen volgens de VGCt: Je hebt een wo-opleiding afgerond of een gelijkwaardige master/doctoraal of een (hbo) MSc-titel en een artikel-14-registratie in de wet BIG (in het laatste gevalmoet jeaantonen dat de vakken psychopathologie, persoonlijkheidsleer en gespreksvaardigheden onderdeel van je vooropleiding zijn geweest).

 

Wat zijn de voordelen van de opleiding? 

 

Cognitieve gedragstherapie is de meest toegepaste vorm van therapie bij psychische klachten in Nederland. Waarbij je je als zorgverlener richt op hoe cliënten tegen situaties aankijken en hoe ze daarmee omgaan. Je werkt met een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. 

  • Natuurlijk heb je tijdens je vooropleiding al veel facetten van cognitieve gedragstherapie aangeraakt. Een verdere opleiding in cognitieve gedragstherapie verdiept deze kennis en laat je bestaande kennis opfrissen; 
  • Zien hoe je met het maken van functie- en betekenisanalyses kan komen tot een behandelplan op maat en hoe je naast het G-schema ook andere cognitieve technieken kunt gebruiken;
  • Kennismaken met behandelinterventies bij diverse psychische stoornissen; 
  • Alle onderdelen samenbrengen tot een aanpak toegesneden op de client; 
  • Met en van elkaar leren in een groep ervaren professionals. 

 

Joke van Buiten beschreef wat zij leerde in  de basiscursus CGT en wat het haar opleverde: De theoretische begrippen kende ik bij aanvang al. Het maken van een functieanalyse leerde ik ooit tijdens de opleiding tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Het werken volgens medische protocollen en richtlijnen leerde ik tijdens de opleiding tot verpleegkundig specialist. Een behandelplan maken, uitvoeren en evalueren is onderdeel van mijn dagelijks werk. Het G-schema inzetten tijdens de behandelgesprekken is een automatisme geworden. Echter, het integreren van al deze onderdelen van de cognitieve gedragstherapie in één geheel met een begin en een eind was nieuw voor me. Ik ontdekte dat oefenen in een veilige omgeving met mijn groepsgenoten een meerwaarde had, wat ik als heel prettig. Ik heb geleerd om de cognitieve gedragstherapeutische technieken bewust te kiezen en in te zetten vanuit het geheel van intake, de holistische theorie en een schema uitwerken. De functieanalyse en de betekenisanalyse vormt de leidraad voor het behandelplan, zodat ik aan de cliënt kan uitleggen wat ik heb gehoord toen ik luisterde naar zijn/haar verhaal, wat de samenhang is. Ik ben een nog vollediger hulpverlener geworden: naast het verpleegkundig perspectief (zelfzorg, zelfregie, dagelijkse levensverrichtingen, leren omgaan met ziekte/klachten in het dagelijks leven) het transculturele systemische perspectief (het geheel is meer dan de som der delen) en het medische perspectief (behandelen van klachten om deze te verminderen, draaglijk te maken of te genezen) nu ook het psychologische perspectief in zijn geheel vanuit de cognitieve gedragstherapie. Ik ben dankbaar hiervoor.

 

Opleiding cognitieve gedragstherapie voor verpleegkundig specialisten 

 

Joke volgde begin 2022 de opleiding Cognitieve Gedragstherapie Basiscursus  bij Rebecca Warner Opleidingen en heeft heel veel ervaring uit de praktijk. Ze nam haar eigen specifieke kennis mee naar de cursus over suïcide preventie en vertelde haar medecursisten hoe zij therapie vormgeeft bij mensen met suïcidale gedachtes. Ze heeft zelf ervaren dat het heel krachtig is om van anderen te leren en heeft daarbij zelf ook een interessante bijdrage geleverd door haar kennis te delen. De mooie mix van jonge psychologen en ervaren specialisten uit het vak maakt de cursus inspirerend en leerzaam. 

 

Cursusdoel 

In de cursus verdiepen we ons in de achterliggende theorie van verschillende cognitief gedragstherapeutische interventies. Een aantal daarvan ken je misschien al. Vanuit een theoretisch kader verfijnen we de toepassing ervan. Je leert niet alleen welke interventies je kunt toepassen, maar ook hoe ze binnen het grotere geheel passen van het cognitief gedragstherapeutisch proces.  

  • In het inleidende deel van de cursus ligt de focus op het opstellen van een behandelplan. Hiervoor maak je gebruik van verschillende analyses. Ook leer je gesprekstechnieken waarmee je cliënten motiveert om met de behandeling aan de slag te gaan. 
  • Na het verdiepende deel weet je hoe je cognitieve gedragstherapie toepast bij de behandeling van diverse psychische stoornissen. Zo leer je onder andere verschillende cognitieve technieken, exposure en gedragsexperimenten uit te voeren. 

We bieden je de kracht van herhaling, een breder perspectief op je vak en de ruimte om in een veilige omgeving te oefenen waarna je met vertrouwen het geleerde toepast in de praktijk. 

 

Blended én hybride vorm 

De cursus is blended en hybride. Dat wil zeggen dat je zowel in een groep als individueel in je eigen tempo leert; op locatie of online en ook interactief in duo’s. Saai is het nooit, want de theorie en je vaardigheden oefen je op elkaar, in rollenspellen en je gaat er mee aan de slag in de praktijk. Ook krijg je les van gastdocenten met expertise op een specifiek gebied. 

Meer informatie 

Ben je benieuwd of de opleiding jou helpt om verder te komen als verpleegkundige? Twijfel je of je aan de basiscursus moet beginnen? Wil je meer weten over de VGCt-geaccrediteerde cursus en wat het je kan bieden? Klik op de volgende links voor meer informatie: 

 

Wil je graag een keer kennismaken met Rebecca Warner om vragen te stellen over de opleiding en te ontdekken of het iets voor jou kan zijn? Doe dan mee aan de informatieavond kennismaken met de Basiscursus CGT. 

Liever direct een vraag stellen? Dat kan ook. Stel je vraag hier. 

Gratis download: FABA CGT hulp

Je staat op het punt om de FABA CGT infographic te downloaden.

Een praktisch hulpmiddel om de analyses vlot op papier te krijgen en de faba’s makkelijker en sneller toe te passen. Je gaat ‘m vast heel handig vinden.

Nog even je naam en e-mailadres invullen en dan sturen we de link direct naar je mailbox.

Het kan zijn dat de mail van Rebecca Warner in je spambox terechtkomt. Vergeet niet daar ook even te kijken als je het niet direct kunt vinden.

Veel plezier ermee!