Exposure in beeld: hoe pas je het effectief toe?

Exposure in beeld: hoe pas je het effectief toe?

 

 

 

 

Exposure is een effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij cliënten systematisch hun angstige verwachtingen onderzoeken en weerleggen. Tijdens exposure stelt de cliënt zich herhaaldelijk bloot aan situaties die angst oproepen zonder dat de gevreesde gevolgen hiervan uitkomen. Hoe werkt het onderliggende mechanisme en hoe kan je het het beste toepassen in de spreekkamer?

Vorig jaar introduceerde de VGCt de factsheet ‘Exposure: nieuwe inzichten’. In de factsheet staat het onderliggende model beschreven, het inhibitorisch leermodel, en hoe je deze inzichten het beste kan toepassen in de praktijk. Je kunt de factsheet hier downloaden. Voor wie de uitleg wat abstract blijft, de VGCt maakte ook een tweetal filmpjes over hoe je deze inzichten in je behandeling kunt toepassen. Met een casus wordt geïllustreerd hoe je exposure kan toepassen binnen de behandelkamer en buiten de behandelkamer.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Voer voor psychologen

Wil je tips over relevante zaken uit ons werkveld? Zo af en toe, wanneer het er toe doet?

En… ontvang gelijk de laatste nieuwtjes over de veranderingen in het opleidingstraject bij de VGCt en een documentaire tip die je niet wil missen!