Title Image

Kosten en vergoedingen

Wat kost een behandeling?

 

Met een verwijsbrief van je huisarts, vergoeden verzekeraars mijn hulp als psycholoog. Neem deze brief daarom mee naar het eerste gesprek. Je hoeft voor de vergoeding geen aanvullende verzekering te hebben. Wel moeten je klachten genoemd staan in het ‘Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen’ (DSM-5).

 

Of je zelf wat moet bijbetalen, en hoeveel, hangt af van je situatie. Heb je een natura- of restitutiepolis? Is je eigen risico al verbruikt? En wat is de ernst van je klachten? Houd tijdens onze telefonische kennismaking je verzekeringsgegevens alvast bij de hand. Dan kunnen we er samen naar kijken. Het is sowieso verstandig om voor onze eerste afspraak contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Mijn tarieven

 

Als gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) behandel ik lichte tot matig complexe psychische klachten. Voor deze basis geestelijke gezondheidszorg stelde de overheid drie producten vast: kort, middel en intensief. Bij ieder product hoort een andere behandelduur. De Nederlandse Zorgautoriteit stelde de bedragen vast die per gesprek mogen worden gerekend. Aan het begin van je behandeling maken we een inschatting van je ‘behandelproduct’.

 

Product Kort, ongeveer 3-5 gesprekken

Product Middel, ongeveer 6-8 gesprekken

Product Intensief, ongeveer 9-12 gesprekken

 

Met de tarieven per gesprek kun je zelf een inschatting maken van de kosten van een behandeling.

 

60 minuten diagnostiek (intakegesprek):                     € 163,67 (prestatiecode: CO0562)

45 minuten behandeling (behandelgesprek):             € 120,99 (prestatiecode: CO0497)

Intercollegiaal kort overleg (overleg huisarts):            € 22,18 (prestatiecode: OV0007)

 

Sommige mensen kiezen ervoor om mijn behandeling zelf te betalen.

 

Zonder tussenkomst van huisarts/verzekeraar: € 90 / gesprek van 45 minuten

 

Wil je meer weten over de nieuwe manier waarop de kosten van de geestelijke gezondheidszorg worden berekend en vergoed? Hier lees je meer over het ZorgPrestatieModel.

Hoeveel krijg je vergoed?

 

Als je een restitutiepolis hebt, mag je je psycholoog zelf kiezen en betaalt je zorgverzekeraar alle kosten. Wel zal hij eerst aanspraak maken op je eigen risico van 385 euro. Dat geldt ook voor een naturapolis.

 

Bij een naturapolis betaalt je verzekeraar alleen alle kosten als je psycholoog een contract met hem  heeft. Anders krijg je 75 tot 90 procent vergoed. Ik koos ervoor om geen contracten met verzekeraars af te sluiten. Lees hier waarom veel psychologen zonder contracten werken.

Wat als je niet op een afspraak kunt komen?

 

Kun je je afspraak niet nakomen? Zeg deze dan uiterlijk 24 uur van tevoren af via e-mail of telefoon. Zonder (tijdige) afzegging breng ik € 45,00 in rekening voor de gereserveerde tijd. Deze rekening kun je niet declareren bij je zorgverzekeraar.

Wanneer krijg je de rekening?

 

Aan het einde van iedere maand krijg je een factuur om zelf te betalen. De betalingstermijn is 14 dagen. Om deze factuur vergoed te krijgen, stuur je hem door naar je verzekeraar.

Voer voor psychologen

Wil je tips over relevante zaken uit ons werkveld ontvangen? Zo af en toe, wanneer het er toe doet? Zoals de laatste nieuwtjes over veranderingen in het VGCt-opleidingstraject? Of een documentairetip die je niet wilt missen? Vul dan je e-mailadres in en krijg een seintje bij ieder nieuw bericht.