zorg van kwaliteit

 

Welke kwalificaties heb ik als psycholoog?

 

Als erkend Gezondheidszorgpsycholoog (afgekort: GZ-psycholoog) ben ik geregistreerd in het BIG-register (Wet beroepen individuele gezondheidszorg) onder registratienummer 99915792925. Mijn zorg valt onder de Generalistische Basis GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Deze is bedoeld voor mensen met lichte tot milde psychische problematiek. Zorgverzekeraars vergoeden deze zorg (grotendeels). Daarnaast ben ik actief lid van de Vereniging voor gedragstherapie en cognitieve therapie (VGCt) en geregistreerd psycholoog bij het Nederlands instituut van psychologen (NIP).

Welke tarieven zijn op mijn zorg van toepassing?

 

De tarieven die ik als erkend psycholoog mag rekenen, zijn vastgelegd door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Wil je meer informatie over de tarieven die op mijn behandelingen van toepassing zijn? Lees dan verder over de Basis GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en de gehanteerde tarieven.

Waar staat de Basis GGZ voor?

 

De Basis GGZ (geestelijke gezondheidszorg) voorziet in de behandeling van lichte tot milde psychische problematiek. Er is ook gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Binnen de Basis GGZ, waaronder mijn behandelingen vallen, zijn er drie behandelvarianten mogelijk:

 

  • Kort: 2 tot 5 gesprekken, ongeveer 300 minuten.
  • Middel: 6 tot 8 gesprekken, ongeveer 500 minuten.
  • Intensief: 9 tot 12 gesprekken, ongeveer 750 minuten.

 

Het maximum aantal minuten geldt voor het totaal aantal gesprekken, inclusief dossiervorming. Afhankelijk van de tijd die nodig is om je klachten te behandelen, geldt één van de drie varianten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde de tarieven per behandeling vast.

 

Welke kosten vergoedt de verzekeraar?

 

Met een verwijzing van je huisarts, vergoeden verzekeraars mijn hulp als psycholoog. Ik heb geen contracten met verzekeraars afgesloten. Lees hier waarom sommige psychologen ervoor kiezen dit niet te doen.

 

  • Heb je een restitutiepolis? Dan vergoedt je verzekeraar mijn kosten volledig.
  • Heb je een naturapolis? Dan vergoedt je verzekeraar 75 tot 90% van het marktconforme tarief.

 

Meer informatie over vergoedingen per zorgverzekeraar vind je hier of via je zorgverzekeraar.

Wat als je niet op een afspraak kunt komen?

 

Kun je je afspraak niet nakomen? Zeg deze dan uiterlijk 24 uur van tevoren af via e-mail of telefoon. Zonder (tijdige) afzegging breng ik € 45,00 in rekening voor de gereserveerde tijd. Deze rekening kun je niet declareren bij je zorgverzekeraar.

Hoe kun je de kwaliteit van mijn zorg beoordelen?

 

Zorgaanbieders, beroepsgroepen en verzekeraars in de geestelijke gezondheidszorg stelden gezamenlijk het ‘Kwaliteitsstatuut Geestelijke gezondheidszorg’ op. Hierin staat beschreven wat een zorgaanbieder moet regelen op het gebied van kwaliteit en verantwoording, om binnen de Zorgverzekeringswet curatieve geestelijke gezondheidszorg zorg te mogen verlenen. In mijn kwaliteitsstatuut kun je lezen wat ik heb geregeld.

 

Wat als je niet tevreden bent over mijn zorg?

 

Mocht je onverhoopt niet tevreden zijn met mijn behandeling, dan ben je altijd welkom om dit met mij te bespreken. Hopelijk komen we samen tot een oplossing. Via de klachtenregeling van het NVGzP kun je desgewenst een klacht indienen.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in een afspraak? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Voer voor psychologen

Wil je tips over relevante zaken uit ons werkveld ontvangen? Zo af en toe, wanneer het er toe doet? Zoals de laatste nieuwtjes over veranderingen in het VGCt-opleidingstraject? Of een documentairetip die je niet wilt missen? Vul dan je e-mailadres in en krijg een seintje bij ieder nieuw bericht.