behandeling

Hoe ziet een behandeling er uit?

 

Als psycholoog in Rotterdam Centrum richt ik me op kortdurende hulpverlening aan volwassenen voor veelvoorkomende psychische problemen. Denk aan depressie, gevoelens van onzekerheid of minderwaardigheid, een trauma, angst of perfectionisme. Als je besluit om contact op te nemen, hoe zien de stappen er na dan uit?

Kennismakingsgesprek

 

Nadat je contact met mij hebt opgenomen via de website of per telefoon maken we een afspraak voor een kosteloos telefonisch kennismakingsgesprek. In dit eerste gesprek bespreken we kort je klachten, leg ik je wat meer uit over de therapie en kijk ik of ik iets voor je kan betekenen. Daarnaast bespreek ik de kosten van psychologische hulpverlening en de vergoedingen door de verzekeraar. Als we besluiten een afspraak te maken dan stuur ik je een tweetal vragenlijsten om in te vullen voorafgaand aan het eerste gesprek.

Het eerste gesprek

 

In het eerste gesprek bespreken we je klachten. Ik zal je daarbij op gestructureerde wijze vragen stellen over je klachten en brengen we je hulpvraag goed in kaart. Op basis van de bevindingen uit dit gesprek wordt een behandelplan opgesteld, dat in het tweede gesprek met je wordt besproken.

De behandeling

 

In de behandeling voeren we vervolgens dat plan samen uit. Ik help je bijvoorbeeld met het oefenen van nieuwe vaardigheden, het onderzoeken van je gedachten en het verwerken van gebeurtenissen. Je krijgt ook huiswerk, zoals het schrijven van een brief; de opdracht om bepaald gedrag meer of minder te vertonen; of het bijhouden van de momenten waarop je je angstig, verdrietig of boos voelt. Zodra je besluit om een afspraak te maken, stap je eigenlijk al in het proces. En het mooie is: uit onderzoek weten we dat veel mensen profijt hebben van een behandeling met cognitieve gedragstherapie! Naast cognitieve gedragstherapie maak ik gebruik van andere behandelvormen die hier goed bij aansluiten, zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing; een effectieve methode bij traumaverwerking), positieve psychologie en oplossingsgerichte therapie.

Cognitieve gedragstherapie in beeld

 

Wil je meer weten over cognitieve gedragstherapie? In dit filmpje, ontwikkeld door de vereniging voor gedragstherapie en cognitieve therapie (VGCt), wordt uitgelegd wat cognitieve gedragstherapie is.

 Vergoeding psychologische hulp

 

Met een verwijzing van je huisarts, vergoeden verzekeraars mijn hulp als psycholoog. Houd tijdens het telefonische intakegesprek je verzekeringsgegevens alvast bij de hand. Sommige mensen kiezen ervoor om mijn behandeling zelf te betalen. Dan geldt een tarief van € 90 per sessie van 45 minuten.

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in een afspraak? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Voer voor psychologen

Wil je tips over relevante zaken uit ons werkveld ontvangen? Zo af en toe, wanneer het er toe doet? Zoals de laatste nieuwtjes over veranderingen in het VGCt-opleidingstraject? Of een documentairetip die je niet wilt missen? Vul dan je e-mailadres in en krijg een seintje bij ieder nieuw bericht.