in de media

Zo nu en dan lever in een bijdrage aan een blog of online tijdschrift over onderwerpen die te maken hebben met psychologie in het dagelijks leven en therapie.

wat kost een psycholoog? Een handige rekenhulp!

Eerder blogde ik over ‘Waarom je niet bang hoeft te zijn voor de psycholoog‘. Ik interviewde daarvoor psycholoog Rebecca Warner, die voor de gelegenheid aanbood lezersvragen te beantwoorden. Willeke vroeg: ‘Wat kost een psycholoog?’ Rebecca ging ermee aan de slag, en bepaald niet zonder resultaat… Ze ontwikkelde een heuse, gratis, simpele, snelle en unieke rekenhulp, onder het motto: als we het makkelijker kunnen maken, dan doen we dat!

kom van die bank | psychologen delen hun beste tips

Hoe zorg je ervoor dat je gaat sporten, ook – of juist – als je geen zin hebt? Die vraag stelden we aan verschillende psychologen. Ze vertellen hoe zij zichzelf van de bank krijgen en waarom dat werkt. Wie weet werken deze originele adviezen voor jou ook. Want iedereen kan wel eens wat extra hulp gebruiken.

Sporten maakt vrolijk, geeft energie, zorgt voor een betere weerstand. Maar dan moet je jezelf wel eerst van de bank afkrijgen. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doen psychologen dat? We vroegen het en kregen verrassende antwoorden.

ingewikkelde problematiek behapbaar maken

Het thema nummer van GGZTotaal gaat over werken in de zorg. “Samen puzzelen op ingewikkelde problematiek, dat is wat ik het liefst doe. Daarom help ik hulpverleners in de volwassenen GGZ opdat zij hun cliënten nóg beter kunnen helpen. Ik superviseer collega-psychologen die in opleiding zijn tot cognitief gedragstherapeut. Op deze manier ben ik sparringpartner van therapeuten in opleiding. Hoe kun je bepaalde technieken inzetten bij ingewikkelde casuïstiek? Wat wordt er mogelijk over het hoofd gezien? Wat roept de therapeut op door zijn of haar houding? Het is de kunst om ingewikkelde problematiek behapbaar te maken en op te delen in kleine stukjes. Zo kunnen de hulpverlener en de cliënt weer verder. “

zo leer je te genieten van het leven

Een van de lezers van Passievoorpsychologie vroeg zich af hoe ze meer zou kunnen genieten van het leven. Mirjam legde mij deze vraag voor. “Wij mensen hebben de neiging om te kijken naar de dingen die niet zo goed lukken. We hebben weinig aandacht voor de dingen die wél goed gaan. Een groot deel van de psychologie is klachtgericht, dat wil zeggen: gericht op het oplossen van problemen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor positieve psychologie. Hierbij ligt de nadruk op de dingen die al goed gaan en hoe je die verder kunt uitbouwen. Zo te horen is het jou al gelukt om een aantal mooie aanpassingen te maken in je leven. Nu zou je daarbij ook graag meer willen genieten van plezierige dingen. Zo leer je meer te genieten van het leven.”

waarom je niet bang hoeft te zijn voor de psycholoog

Mirjam van Passievoorpsychologie vroeg mij ‘wat doet een psycholoog nu eigenlijk’? En schreef naar aanleiding van ons gesprek het volgende: “Heb je een lichamelijke kwaal, dan ga je naar de dokter. Is er iets geestelijks aan de hand, dan ga je naar de psycholoog. Tenminste: dat zou je denken… Maar er zijn heel wat mensen voor wie het bezoeken van een psycholoog een hoge drempel is. Daarom vroeg ik gezondheidszorgpsycholoog en cognitief gedragstherapeut Rebecca Warner: ‘Wat doet een psycholoog nou eigenlijk?’. Het goede nieuws: je hoeft écht niet bang te zijn! En nog wat leuks: ze geeft voor de gelegenheid persoonlijke adviezen op dit blog. Lees snel verder!”

Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in een afspraak? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Voer voor psychologen

Wil je tips over relevante zaken uit ons werkveld ontvangen? Zo af en toe, wanneer het er toe doet? Zoals de laatste nieuwtjes over veranderingen in het VGCt-opleidingstraject? Of een documentairetip die je niet wilt missen? Vul dan je e-mailadres in en krijg een seintje bij ieder nieuw bericht.